Sunday, December 23, 2012

10 Tips Kecantikan

10 Tips kecantikan yang boleh diikuti semua:

1. Minum banyak air... minum.. minum dan minum! Bukan air coke atau air berperisa seperti kopi dan teh tapi air suam atau air mineral! Dengan minum banyak air bersih dapat membantu membuang toksin dalam badan, menjaga kesihatan kulit dan juga membantu membakar kalori dalam badan. Senang bukan?.

2. Bersenam ! Baik utk kesihatan.. elok utk rohani! Berjalan di sekitar rumah pun satu bentuk senaman yg mudah! Jgn malas utk bersenam... lepas bangkit tidur, cuba lakukan sedikit senaman regangan utk melancarkan kembali peredaran darah.

3. Jangan merokok. Merokok merosakkan kulit dan juga menjejaskan kesihatan. Semua orang tahu tu.. jadi kenapa nak merokok?? Nak kuruskan badan?? Kurus sebab merokok hanya kerana badan kita dah berpenyakit, jadi kuruslah! Jika org memilih antara sihat dan berpenyakit.. pasti org lebih nak sihat, kan???

4. Tidur yg cukup... Jgn asyik berjaga waktu malam... tak elok tu. W
aktu malam kan dikhaskan utk tidur? Tak cukup tidur akan membuat anda kelihatan lebih tua dan mata lebam.

5. Pada waktu tertentu, benarkan kulit anda berehat dari memakai sebarang mekap. Kulit juga perlu bernafas! Jgn biarkan sisa2 mekap melekat di muka ketika masuk tidur. Rajin-rajinlah cuci muka. Kat rumah.. tak payahlah sapu itu ini... cukuplah dgn wajah yg bersih.

6. Makan yg cukup tapi bukan berlebihan. Jgn sebab nak kurus, anda rela berlapar setiap hari. Cara yg baik, makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Makanan memberikan tenaga dan vitamin yg diperlukan badan tetapi jeling-jelinglah makanan anda. Pastikan ia menu sihat dan bukan penuh lemak atau junk food dan fast food semata-mata.

7. Luangkan masa utk memanjakan diri seperti membuat facial atau mencuci rambut di salun, sauna dan spa atau nikmati saja mandian buih di rumah! Tak semestinya di salun.. anda juga boleh memanjakan diri dengan melakukan sendiri di rumah. Jika rajin.. cari pelbagai jenis bunga yg wangi dan lakukan sendiri mandian bunga. Bunga dikatakan mempunyai energi tersendiri utk mencantikkan tubuh badan.

8. Elakkan stress. Stress mempercepatkan proses penuaan. Nikmatilah muzik lembut di kamar bagi meredakan ketegangan.

9. Don't worry, be happy. Anggap diri anda hebat dan cantik, pasti anda akan kelihatan hebat!! Jika kita yakin dengan diri kita, tentu penampilan kita pun cantik!

10. Ketawa penghibur duka! Jadi ketawalah apabila bergurau senda dgn famili atau kawan2. Jangan memoyokkan diri atau menarik muka masam. Anda hanya menambahkan kedutan di muka.


Source : http://sue0204.multiply.com/journal/item/10 

Tuesday, December 11, 2012

Gossip!

Hehe semalam terlebih free, so sempat la jenguk-jenguk website gossip-gossip panas setelah berbulan-bulan tak jenguk hehe :)

Shah Jaszle dah pon bertunang. Alhamdulillah :)

Si Handsome Ian Somerhalder

yes, si handsome Ian Somerhalder aka Damon Salvatore!
I'm no1 fan of The Vampire Diaries. And now dah season 4 love :)
Boleh download the series dkat link ni The Vampire Diaries

Saturday, December 8, 2012

Ani Sup Utara

Yang best dkat ani sup utara is sambal cili and sambal belacan. I'm so in love with that.
Set Sup Ayam and Bubur Ayam is a must.

Nyonya Colors' Dry Curry Mee




Nyonya Colors' Dry Curry Mee
Place : Jusco Bukit Raja, Klang

I'm so into noodles sejak kebelakangan ni. Korang boleh la try Dry Curry Mee dkat Nyonya Colors. mmg sedap. Kuah pekat! If not mistaken, harga RM8.90 or RM 9.90 je :)


Tuesday, February 15, 2011

Stress management :)

Managing stress is all about taking charge: taking charge of your thoughts, your emotions, your schedule, your environment, and the way you deal with problems. The ultimate goal is a balanced life, with time for work, relationships, relaxation, and fun – plus the resilience to hold up under pressure and meet challenges head on.

Wednesday, December 29, 2010

oh december!

oh what a hectic yo december.
i think i really need a time-off.
but seems like so many things to do, so many things to think about, so many things put aside. 
oh please help me!

Thursday, December 23, 2010

how time flies!

oh how time flies.
rasa mcm baru je masuk 2010. mcm br lepas habis tahun FYP which is 2009.
all in all, 2009 was hectic and exhausting la. but yet, im still in love with u lah 2009.
2009 lah tahun paling bnyk enjoy, paling bnyk makan, paling bnyk tidurrr dan tak lupa juga paling bnyk kerjaaaaaa.
but apa2 pon thesis yg paling mencabar dalam hidup telah berjaya disiapkn dengan jayanyaa. Alhamdulillah :)

eh eh, nih nk masuk 2010 ke 2011? alamak terkonfius la pulak. Sorry ;)
hahahaha 2010. the worst year ever kot. eceh, ade la yg ok and ada yg xok sgt2!
but 2010 teras cepat sgt berlalu. maybe sbb terlalu busy dengan kerja and kerja lah. like 24/7 asyik kerja ja. cuti pon mcm sehari ja dlm sbulan. tp xkurus2 jugak. tu yg pelik tu. the more stress i am, the more i eat, the more i sleep haha.
fine. im on diet sampai tahun depan! stress tgk old pictures! lagi stress bila tgk diri dkat cermin skrg. hah amek kau, makan xhengat duniaaaaa!

ckp pasal thn depan, lotsa benda yg mencabar menantiku..wish me all the best k.
instead of that, bnyk benda2 best jugak hehehehe. apa2 pon kita hanya merancang. but Allah yang menentukan. Smoga Allah melancarkan segala apa yang kita rancang utk masa hadapan. Amin :)

till then, daaaaaaa muahs!

p/s: gambar nih menang sbg gambar tergemok bg thn 2010! (note : gambar selepas raya). tahniah! nantikan gambar terkurus pulak hujung thn 2011 hahaha ;)

Thursday, November 25, 2010

what i need..

i need to re-program my heart.
i need to re-construct my life.
i need to re-set my mind.
i need to face it.
coz i know that she's in a better place right now :)
i love u.

Thursday, November 18, 2010

terus melangkah..

yes rite,
whatever it is..life must go on.
i will terus melangkah.

regards,
ien

Thursday, November 11, 2010

Cinta dua manusia biasa.

Cinta itu proses. 
Proses dari ada, menjadi hadir, lalu tumbuh, kemudian merawatnya. 
Agar cinta itu dapat bersemi dengan indah menaungi dua insan dalam pernikahan yang suci.
Cinta tumbuh kerana suami/isteri (belahan jiwa). 
Cinta paling halal dan suci. 
Cinta dua manusia biasa, yang berusaha menggabungkannya agar menjadi cinta yang luar biasa. Amin.

Wednesday, November 10, 2010

Cinta sejati

Kecantikan seseorang bukan terletak pada fizikal tetapi di hati.
Cinta sejati bukan pada apa yang dilakukan dan dihebah-hebahkan tetapi pengorbanan tanpa diketahui.

Monday, November 8, 2010

Shah Alam.

I think i love shah alam more than anything :)
See u soon shah alam. i love i love!

Monday, November 1, 2010

Umpama malam dan siang

Langit tidak selalu cerah. 
Hidup tidak sentiasa indah. 
Dipergilirkan antara senang dan susah, agar di hati kita ada sabar dan syukur. 
Umpama malam dan siang, barulah tercipta keharmonian, keseimbangan.

Sunday, October 31, 2010

Menghapus Jejakmu.

Teruskan langkah melupakanmu
lelah hati perhatikan sikapmu
jalan pikiran mu buat ku ragu
tak mungkin ini tetap bartahan
perlahan mimpi terasa mengganggu
kucoba untuk terus menjauh
perlahan hati ku terbelenggu
ku coba untuk lanjutkan kan hidup
engkau bukan lah segalaku
bukan tempat tuk menghentikan langkahku
usai sudah semua berlalu
biar hujan menghapus jejakmu
teruskan langkah melupakanmu
lelah hati perhatikan sikapmu
jalan pikiran mu buat ku ragu
tak mungkin ini tetap bertahan
perlahan mimpi terasa mengganggu
kucoba tuk terus menjauh
perlahan hati ku terbelenggu
ku coba untuk lanjutkan hidup
engkau bukan lah segalaku
bukan tempat tuk hentikan langkahku
usai sudah semua berlalu
biar hujan menghapus jejakmu
lepaskan segala nya
engkau bukan lah segalaku
bukan tempat tuk hentikan langkahku
usai sudah semua berlalu
biar hujan menghapus jejakmu

Sunday, October 24, 2010

Diet Rasulullah s.a.w.

Jalan2 tadi terjumpa article ni :)


Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

CARA MAKAN :-
* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih
dahulu, baru makan nasi.

* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.

* Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam
dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? cobalah?.. Kesannya tidak dalam jangka pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.

* Dalam Al-Quran juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi
reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

Sabda nabi : “Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insya Allah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya”

Tuesday, September 28, 2010

Jujur dan Ikhlas.

Setiap manusia ada cara mereka tersendiri, ada pendirian mereka yang tersendiri. 
Sekiranya sesuatu perkara itu dilakukan secara paksa, maka tiadalah keikhlasan di situ. 
Ikhlas dan jujur ada seperti rakan karib. Sama seperti makan dan minum. 
Selepas makan kita pasti akan minum untuk melancarkan pencernaan. 
Makan tanpa minum maka terbantutlah pencernaan makanan tersebut, ini dapat mendatangkn mudarat kepada manusia tersebut. Wallahua'lam.
Kita memang patut jujur dalam melakukan sesuatu perkara kerana kita diajar untuk berlaku jujur. 
Namun, sekiranya perkara tersebut adalah paksaan semata-mata, maka tiadalah keikhlasan di situ. 
Hidup yang jujur tanpa keikhlasan ibarat hidup yang tiada makna.


Salam Ikhlas,
Ien 

Saturday, September 25, 2010

Busy Mode

Busy yoooo!
busy busy busy.
Berehat seketikka bersama kit-kat aaaaaaa

Friday, September 24, 2010

Berita baik untuk semua peminjam PTPTNNNNNN :)

Akhirnya PTPTN telah melancarkan Sistem Pembiayaan Ujrah (1%). Alhamdulillah :)
kaedah ni sebenarnya kaedah islamic. (seperti yang ustaz sy di uitm dulu terangkan la)
tp dorg buat secara berperingkat la. boleh rujuk jadual di bawah untuk maklumat lanjut ye

Untuk check sama ada pinjaman anda telah didaftarkan dengan sistem ini atau belom boleh la check di sini.
Anda cuma perlu memasukkkan IC number and email address je. then boleh dpt tau status. kepada yang belum didaftarkan tu, jgn berduka cita..anda boleh refer pd jadual di atas utk tahu bile br nama anda akan didaftarkan. bagi yg dh didaftarkan tu, tahniah yeeee.
bnyk tau sbenarnya beza 3% (current) dgn (1% ujrah) nih. cthnya sekiranya total pinjaman anda ialah RM 20,000. Maka 3% from RM 20,000 = RM 600 setahun (means anda perlu byr RM50 per month utk kos pentadbiran)
tp dengan kaedah ujrah ni (1% je), anda cuma perlu byr RM 200 je stahun ( iaitu RM16.67 sebulan)
mungkin namoak macam sikit, tp cuba la darabkan dengan 10thn (cth tempoh bayaran je), dh jd RM 6,000 ye utk 3% tu hehe. tp dengan ujrah dapatlah RM 2,000 je utk 10thn. hoho RM4,000 tu. bnyk ok. boleh beli flight tiket untuk anda melancong hehe. xpon boleh buat byr down payment keta dh tu hehe.
so, untungkan? thank u ptptn :)


p/s: sori kalau cth pengiraan sy salah skit ke ape ke. sy main tekan calculator je hehe. tp yg 1% dgn 3% tu betul la. awak boleh kire sendiri ye ikut total loan awak smua :)

Regards,
Ien

Celcom Broadband HP Mini Giveaway ♥

hello smuaaaa pengguna celcom broadband,
ni celcom ade buat promo starts from 21st Sept til 19th oct 2010.
giveaway prize : HP Mini 100 Netbook.
spec netbook ni pon mcm ok la. ade bluetooth, 160GB hardisk, 6-cell battery and bnyk lagilah
anad boleh tengok spec yg lebih detail di sini ye
what to do : cuma perlu beli additional data volume utk broadband anda. harga adalah seperti dibawah :)


malang bagi saya, saya baru shj beli additional data volume ni 2minggu lepas. dan tak bercadang nk menambah data volume lagi. so untuk sape2 yg berminat, boleh la beliiiii as low as RM15 jeee. xmahal pon. untung2 dpt la netbook ni. snang skit nk online lepas ni hehe. dlm handbag pon muat lalalala

Regards,
Ien

Monday, September 20, 2010

Pengambilan Cocoa Collagen Power Plus

(Photo courtesy of Google)

Cocoa Collagen Power Plus ialah koko pracampuran yang diperkayakan dengan Marine Collagen, Kacip fatimah dan Esktrak Lobata. Semua bahan-bahan ini mempunyai khasiat-khasiat yang tersendiri. 
Collagen ini sangat banyak khasiatnya. Antaranya ialah :
  • membantu mencantikkan dan menghaluskan kulit. Kesan ini saya dapat lihat selepas lebih kurang 15hari mengambil ccpp ni. Kulit muka saya sudah tidak berminyak dan tidak kering. Selain dari itu, parut2 dimuka sudah mula hilang sedikit demi sedikit. 
  • mengimbangkan hormon. Period saya setiap bulan stabil enuf. Walaupun sebelum ni saya tak pernahla terputus period, akan tetapi period saya kurang stabil. Kadang-kadang cepat, kadang-kadang lambat. macam tu la setiap bulan sehinggalah saya amalkan pengambilan ccpp ni Alhamdulillah period saya stabil skrg :)
  • mengurangkan lenguh-lenguh badan. Memang terbukti! Saya boleh dikatakan berkerja 7hari seminggu. Memang rehat tu kadang-kadang ja. Selalunya saya kan lenguh2 badan dan otot la. tp sejak mengambil ccpp ni Alhamdulillah lebguh-lenguh dh berkurang. Selain itu, saya juga seorang yang cepat letih. Tapi sejak mangambil ccpp ni, Alhamdulillah perkataan 'letih' dah jarang keluar dari mulut saya.
  • mengurang keguguran rambut. ok yang ni mmg saya kagum lah. rambut saya mmg akan gugur dengan banyaknya setiap hari. i repeat setiap hari ok. tapi sekarang tidak lagi hehe, but still gugur jugak la. tu mmg lumrah kan. tp Alhamdulillah rambut saya gugur secara normal dan rambut saya juga terasa semakin sihat serta kelemumur pon semakin berkurangan :)
  • Mencantikkan kembali tumit kaki yang pecah. Oh ini penting bagi semua perempuan. Tumit kaki mmg akan pecah kalau tidak dijaga dengan baik. Saya juga mempunyai masalah sebegini akan tetapi tidaklah kronik sangat. tumit saya cuma merekah dan kering je. Alhamdulillah lepas amalkan ccpp ni, tumit saya sihat! Tidak merekah, tidak kering dan tidak pecah. Kesan ni dapat dilihat lepas beberapa hari saya mengamalkan ccpp ni dan kekal hingga sekarang Alhamdulillah :)
(wah dh panjang aku menaip rupanya)
Oklah kena back to work. kerja bertimbun2 tak siap lagi ni. later on saya sambung k :)
if anda berminat nak tahu lebih lanjut, boleh la google.
ehem ehem, kalau berminat boleh contact saya terus untuk mendapatkan further info and harga diskaunnnn hehe :)

Love,
Ien

DIET starts today :)

Selamat pagi semua :)
tgk title pon dh tau saya nak cakap pasal diet.

 
(picture courtesy of Google)

hmmmm disebabkan saya makan xhengat dunia sepanjang aidilfitri ni. From 1st day raya sampai la smlm genap 10 Syawal. Dan saya memang telan semua yang dihidangkan dengan jayanya haha. (Padan muka kau shakirin, harini baru nk menyesal)
Hasil dr 10hari beraya ni, jeans mmg dh makin sendat, baju mmg dah makin keta; even baju kurung pon terasa kesendatannyaaaaa. oh please go away la wahai lemak2ku sekali. isk rasa macam dah ada 50% lemak dlm badan ni haha.
So mulai harini saya berazam untuk mulakan diet saya yang xseberapa ni hehe. saya bukanlah seorang yang fanatic dengan diet ni. saya cuma diet utk mengurangkan beberapa kilo berat badan dan yang penting skali untuk menyihatkan tubuh badan saya :)

(picture courtesy of Google)


Aaaa hajat dihati mmg la nak selim macam gambar yang sebelah kanan ni kan. sigh. apakan daya, tulang saya tidaklah sekecil ituuuu. (memang kau xboleh nampak kecil macam tu lah shakirin)


(picture courtesy of Google)


Dan saya bukanlah melakukan any belly dancer haha. Gambar di atas cuma sebagai hiasan. cute kan snail ni?? :)

(picture courtesy of Google)


wahhh nak diet macamana lah nihhhhh?
ok. mcmni lah. here's my diet plan :)
1. Never skip breakfast, lunch and dinner.
    Breakfast - Nasi lemak / roti canai
    Lunch - Nasi / bihun
    Dinner - Nasi / bihun
2. Tak makan terlalu banyak dan tak terlalu sikit. Cukup2 ja :)
3. Dinner seboleh2nya saya akan makan before 8pm la. Before maghrib maybe :)
4. mmm disebabkan say suka pd ice-creammmm. mana boleh xmakan kan. mmm maybe makan ice-cream once a week ja kot hehe
5. InsyaAllah saya akan perbanyakkan berjalan. Since saya baru terbaca tentang duduk lama2 boleh menyebabkan seseorang itu menghidap diabetis wlpn org tu xgemuk. ini fact ok kawan-kawan. Maybe ni bukan kesan jangka pendek; jangka panjang maybe. Oleh itu kepada semua yang berkerja di office, jangan duduk lama2 ok. bangun la sekejap setiap sejam k.
6. Minum air kosng banyak2. Seboleh2nya saya akan habiskan 2-3litre air kosong during office hour. InsyaAllah. Air kosong sangat2 bagus utk pembuangan lemak dan toksin ye. ini pon fact ok bukan ayat reka2 by me hehe.
7. mmm apa lagi eh. makan buah maybe. disebabkan saya bukan penggemar sayur-sayuran, oleh itu saya akan menggantikan pengambilan sayur-sayuran dengan memakan buah-buahan. 1-2 serving per day insyaAllah.
8. No fast food please shakirinnnnn. If during lunch tu dh mkn fast food, dinner xboleh amek nasi. Just makan cereal or roti ( ringan2 ja la)
9. Semestinya tidak akan dilupakan; Cocoa Collagen Power Plus. mmm next post la saya cerita pasal khasiat2 ccpp ni ye. 
10. Last skali maybe nak cari slimming cream / scrub kot. tp xtau lagi nk pkai brand apa. Maybe dalam minggu ni baru nak decide

ok ini sajalah plan saya. plan ni saya publish bukan sahaja untuk peringatan kepada diri sendiri, tapi of course la utk share dgn semua pembaca blog ini :)
plan ni saya buat based on 10 Diet Rules by Beyond Dieting Website. tp bukanlah saya copy and paste ja. and saya pon bukan la follow exactly 10 Diet Rules ni. Ianya saya jadikan sebagai garis panduan untuk membuat diet plan yang sesuai dengan badan saya hehe.
Kalau ikutkan 10 Diet rules ni, xboleh amek nasi langsung ok. tp saya ni berlidah melayu, mana boleh xmakan nasik. At least sehari sekali kena jugak makan. And kena minum green tea tu saya xminum la sbb i hate green tea. sangatlah xsedap huhu. and adala beberapa rule lain yang ubah ikut citarasa sendiri hehe
oklah, till then..byeeee. Nantikan post pasal Cocoa Collagen Power Plus pulak k lepas ni hehe

Love,
Ien

Thursday, September 9, 2010

Raya checklist

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin


Raya checklist :
1. Cadar, langsir and bla bla - setel
2. Masak memasak - mak tengah berhempas pulas masak dirumah seorang diri skrg. 
3. Baju raya - oh sgt sedih. baju rayaku hancus! lepas raya sambung cerita
4. Duit raya - setel
5. Office workload - lepassss raya saya siapkan ya bos hehe

Wednesday, September 8, 2010

Berani kerana benar, takut kerana salah.

Sesungguhnya saya sangat kagum dengan orang dulu-dulu, pepatah ini sangat2lah benar sebenar-benarnyaaa

and the other one is "Siapa yang makan cili, dia yang terasa pedasnya". so trueeeeeee

(Picture credits to Google)

Panasnya marah perlu didinginkan.

Mendinginkan kemarahan isteri dengan mesra

Rasulullah biasa memicit hidung Aisyah jika beliau marah dan berkata: “Wahai 'Uwaisy, bacalah doa: 'Wahai Tuhanku, Tuhan Muhammad, ampunilah dosa-dosaku, hilangkanlah kekerasan hatiku, dan lindungilah diriku daripada fitnah yang menyesatkan.” (Hadis riwayat Ibnu Sunni)

(Credit to Google fr the picture )

Saturday, September 4, 2010

Game Mode : ON

Game Mode : ON
Plant vs Zombie fr the 2nd time in my life (cewahhh ayat xley blah). Sblm ni dapat completekan 98% ja from the whole game. 2% lagi xsempat sbb laptop dh nazak perlu diformat smula :(

howz thatz? coolz kan? <--- ni la bahasa zombie haha
haha mmg sangat cool. boleh addict. tp utk weekend ja la. weekdays kalau nk layan addict jugak mmg kena buang kerja la alamatnya haha

boleh dapatkan installer game ni di sini. 
Chear code pon ada kalau pemalas nak main haha. tapi saya xpakai cheat code ok!
if nk cheat code, google "plant vs zombie cheat" - confirm xsampai sehari dh setel smua level haha

suka duka kehidupan.

kadang2 manusia terlalu memikirkan kesalahan orang lain sehinggakan terlupa akan kesalahan sendiri

Friday, September 3, 2010

Fabric Cleaner vs Leather Cleaner

Beg-beg saya (wah macam banyak sangat beg kau ien) dijaga dengan penuh kasih sayang oleh saya. (haha kasih sayang la sangat). Walaupun sayan bukan seorang yang pentingkan kekemasan, tapi saya sentiasa akan pastikan beg-beg saya diletakkan pada tempat yang betul. Saya juga meletakkan beg-beg saya di atas lantai, tapi saya akan sentiasa memastikan beg-beg saya sentiasa sihat hehe.
Kalau saya keluar, saya akan pastikan beg saya xkena panas dan xkena hujan. (nasib naik malaysia xdak salji :))
wah sayang sungguhla shakirin pada beg dia haha. tapi saya jaga beg-beg yang berusia xsampai setahun la. kalau dh lepas setahun tu, dia dah boleh jaga diri sendiri haha. pandai-pandai kau la haha. kejam.

jaga jaga jaga dan terus jaga, tapi last year masa tengah makan di Amin Thai, Shah Alam..saya terlalu careless lalu pinggan nasi saya terjelepuk jatuh atas beg sayaaaaa. Oh nooooo! *terus hilang selera makan*.
Time tu xada masa nk google pasai fabric cleaner sbb busy dengan FYP. *sigh. Mesti beg tu rasa saya menganak tirikan dia. :(

ok nak share skit pasal Amin Thai :)
Restoran ni restoran biasa ja. tapi makanannya superb! Makcik dan pakcik ni lah yang banyak berjasa pada saya sepanjang saya berada di Shah Alam. hehe mereka adalah tokei Amin Thai ni :)
Makcik ni sangat vogue dan awet mudaaaa ok


ni adalah antara juadah yang pernah masuk dalam perut saya. sedap2. xrugi makan kat sini :)


so now saya nak share pasal fabric cleaner and leather cleaner. harini saya dapat update from satu blog ni yang banyak jual handbag. and now dia ada jual fabric cleaner and leather cleaner. RM110 each.
Ni la sample fabric cleaner. dan gambar yang satu lagi tu leather cleaner :)



If berminat nak order, boleh refer di sini.
Saya tak pasti sama ada boleh digunakan pada brand lain or tak. Boleh tanya akak vee ni ye. Contact no pon ade. email pon ade :)
Blog My Brand Outlet Store pon ade jual.

Selamat menjadi handbag-cleaner 

JobStreet.com MCTF'10

Selamat pagi smua,

saya masuk office terus check Facebook and emel. terbaca la newsletter from JobStreet.com.
bagi yang belom tahu or terlupa, MCTF (Malaysia Career & Training Fair) is a career fair yang dianjurkan oleh JobStreet. Untuk semua jobseekers spatutnya alert dengan career fair macam ni. Sebabnya career fair yang macam ni sangat best sbb ada banyak company besar-punya yang akan join. Antara company yang join MCTF'10 ni :
INTEL Technology Sdn. Bhd.
Hewlett Packard (M) Sdn. Bhd.
Maxis Mobile Sdn. Bhd.
Western Digital (M) Sdn. Bhd.
Robert Bosch Sdn. Bhd.
RHB Banking Group
Public Bank Berhad
KFC Holdings (M) Sdn Bhd
Dell Global Business Center Sdn Bhd
and banyak lagi la. So far ada 78 company yg join. Boleh refer di sini untuk tengok company list.
instead of that, boleh refer di sini untuk tengok position apa yang diorang offer.
Macam yang career fair MCTF'09, pihak JobStreet ada buat Express Registration. Due date : 6th October ok. Jangan terlambat!


boleh clik di sini untuk baca few tips yang xada dalam MCTF'10's web. Link tadi untuk MCTF'09, but still bolah diguna pakai la :)


Wish you all the best guys!
Happy Job Hunting :)


Love,
Ien

Thursday, September 2, 2010

PTPTN oh PTPTN


Bila tengok orang lain sambung belajar, rasa mcm nak sambung blajar jaaaa
Bila tengok orang lain bertunang, rasa macam nk bertunang cepat2 jaaa
Bila tengok orang lain kawen, terasa nak kawen sangat2 :)
Bila tengok orang lain ada anak, terasa nk kawen and ada anak cepat2
Bila tengok ada sale, cepat2 serbuuuu
Tapi bila tengok PTPTN statement..adoi mak. Rasa macam xmau kawen selagi xhabis bayarrrrrr
*sigh*

saya sangat stress tengok PTPTN statement saya. Bayar punya bayar, macam tuuu jugak.
Macamana nak buat ni? Stressnyaaaaa la.

Sekian. Terima Kasih

Pesanan Penaja : Kawan-kawan yang dh habis blajar, jgn lupa bayar PTPTN ok. yang belom habis blajar, jgn boros2. nanti menyesal mcm saya di kemudian hari. sigh*
Eh and and, saya sempat buat kajian. tp xtau la betol or tak. Pihak PTPTN akan start kira kos pentadbira selepas 5 bulan kita konvo. Contohnya sekiranya anda konvo pada Ogos 2009..kos pentadbiran akan mula dikira mengikut total pinjaman anda pada Januari 2010. betul atau x? check la penyata anda. kalau xbetul sorryyy. (boleh pulak macam tu eh shakirin. gilos btoi)
Oleh itu, mulalah bayar secepat mungkin. Jangan tunggu sampai blacklisted baru nk bayarrrr

Tuesday, August 31, 2010

9 Deadly Words User By A Women

1) Fine
This is the word women use to end an argument when they are right and you need to shut up.
2) Five Minutes
If she is getting dressed, this means a half an hour. Five minutes is only five minutes if you have just been given five more minutes to watch the game before helping around the house.
3) Nothing
This is the calm before the storm. This means something, and you should be on your toes. Arguments that begin with nothing usually end in fine.
4) Go Ahead
This is a dare, not permission. Don’t Do It!
5) Loud Sigh
This is actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A loud sigh means she thinks you are an idiotand wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you about nothing. (Refer back to # 3 for the meaning of nothing.)
6) That’s Okay
This is one of the most dangerous statements a women can make to a man. That’s okay means she wants to think long and hard beforedeciding how and when you will pay for your mistake.
7) Thanks
A woman is thanking you, do not question, or faint. Just say you’re welcome. (I want to add in a clause here – This is true, unless she says ‘Thanks a lot’ – that is PURE sarcasm and she is not thanking you at all. DO NOT say ‘you’re welcome’ . that will bring on a ‘whatever’).
8 ) Whatever
Is a woman’s way of saying F– YOU!
9) Don’t worry about it, I got it
Another dangerous statement, meaning this is something that a woman has told a man to do several times, but is now doing it herself. Thiswill later result in a man asking ‘What’s wrong?’ For the woman’s response refer to #3.


hahaha respect to whoever wrote this note. I love uuuuuu  

Thank u to Irni Sutina fr sharing this with me :)


Shah Alam - Penang.

rindu shah alam plsssssss :(
rindu the food, the people, the place and evrything in between.

but tanggungjawab ku di Penang harus ku pikul dan tiada kekuatan untuk ku lepaskan.
tambahan pula insan yang telah membesarkan aku dengan penuh kasih dan sayang masih terlantar sakit di sini.
mana mungkin ku dapat migrate ke shah alam buat masa terdekat ini.
Ya Allah, engkau permudahkanlah segala urusanku dan tunjukkanlah jalan terbaik untuk hidup ku. Semoga hidup dan jalan yang kupilih direstui semua. Amin.
Ya Allah, engkau pulihkanlah Ayong. Tak sanggup aku melihat Ayong derita. Amin.

From Penang with love,
Ien

Wednesday, August 25, 2010

Magic Happens with Lip Ice Contest ♥

wow lip ice buat contest. dapat iphone and other fantabulous prizes ok!
actually saya dapat this info from Nuffnang :)






jeng jeng jeng! Macam ni lah rupa game tuuuuu :)

comel kan?
Tips-tips nak score :
1. Pandai maintain keyboard and mouse
2. Perlu alert on item ape yang kluar pada screen
3. dan yang penting, bila ade lip ice. jgn lupa clik dgn cursor yang betul :)


ok tamat. nanti ada form macam ni boleh isi details anda :)

Boleh main game ni di sini : Magic Happens with Lip Ice Contest ♥

Love,
Ien

Cerita tentang 47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional

KUALA LUMPUR: Sebanyak 47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan disenarai hitam kerana dikesan mengandungi bahan kimia beracun termasuk steroid yang boleh memudaratkan pengguna.

Ketua Penolong Pengarah Kanan Penguatkuasaan Kementerian Kesihatan, Mazlan Ismail, berkata kebanyakan pengeluar apabila mahu mendaftarkan produk mereka dengan kementerian, akan memberikan sampel yang mengandungi kandungan produk herba.
"Bagaimanapun, selepas mendapat kelulusan, secara sembunyi mereka mencampurkan produk itu dengan bahan memudaratkan bagi memberi kesan segera kepada pengguna, sebelum diedarkan di pasaran," katanya kepada Berita Minggu.
Katanya, ada pengguna meninggal kerana menggunakan produk ini dan dikhuatiri ramai mendapat penyakit kronik, termasuk gila jika memakan campuran bahan berkenaan secara sesuka hati tanpa pengetahuan dan nasihat doktor.
Beliau berkata, syarikat pengeluar mendapat keuntungan berjuta-juta ringgit setiap bulan berikutan permintaan yang tinggi daripada pengguna apabila melihat kesan segera apabila menggunakan produk itu.

Antaranya ialah 12 produk pelangsing badan yang dicampur bahan aktif sibutramine untuk mengurangkan selera makan; 17 produk kosmetik dicampur bahan pemutih hydroquinone dan tretinoin serta 18 produk tradisional dicampur dengan steroid dan antihistamine."Produk ini terkenal dan mendapat permintaan tinggi di pasaran, walaupun harganya mahal dengan pengeluar mencatat keuntungan jutaan ringgit setiap bulan.

Mazlan yakin masih banyak produk sedemikian dijual di pasaran, walaupun pelbagai tindakan penguatkuasaan dilakukan termasuk merampas dan menggantung lesen syarikat pengeluar terbabit.
Beliau berkata, produk itu banyak dijual di toko jamu, kedai ubat tradisional dan syarikat jualan langsung.
"Produk beracun ini mudah dikenal pasti menerusi iklan dan tuntutan yang meragukan serta menarik perhatian," katanya.
Katanya, nilai rampasan setiap produk itu juga tinggi dan meningkat setiap tahun dengan produk pelangsing RM966,871 bagi 2007; RM858,522 (2008); RM1,136,004 (2009) dan RM1,047,592 (sehingga Jun ini).

Mereka yang bersalah boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Racun 1952 yang mengenakan denda minimum RM5,000, manakala bagi Akta Jualan Dadah, denda maksimum RM50,000.

INFO - Produk disenarai hitam Kementerian Kesihatan

Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:
  • Kintop - Actually pada tahan 2007 lagi Health Ministry dah warns consumers about this Kintop Kapsul. Boleh refer here.
  • Body Beaus
  • BMI-9 Xylimming Capsule
  • Senna Plus Capsule


Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:
Lami

Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:
Slimax Coffee
Beaute Fit Body Contour
Body Trimz

Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:

Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:
Makjun Taufiq Dua Istimewa
Majun Dua Istimewa
Ginseng Jin Fui Wan
Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga
Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)
Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule
Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill
Makjun Syafiq 3 Istimewa
Reepo

Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:

Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:
Eriesya Spa Beauty Cream
Atika Beauty Renewal Cream
Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
Ratna Sari Whitening Night Cream
Tia Amelia Krim Jeragat
Chantique Whitening Night Cream
RZAC White Pearl Cream
Nuriz Day and Night Cream
Elite Rias Er Cream
R&Z Whitening Night Cream
Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream
Pigmentation Recovery Complex
Zara Rejuvenation Cream
Natasya Krim Herba Gold
De Putih Night Cream

Produk tradisional berdaftar ada antihistamine
Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill

Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine
Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan
Qian Tong Dan
Raja Ubat Resdung
Coral Plus UA 350MG



Tuesday, August 24, 2010

QBB Pure Ghee

Salam smua,
harini saya sedikit malas nk berbelog. tp td saya ada ternampak statement one of my friend di Facebook tentang isu "Pergantungan Sijil Pengesahan Halal Syarikat QBI Packaging Sdn Bhd". Sebelum ni ada juga yang kecoh-kecoh tentang isu "JAKIM telah menggantung Sijil Halal yang telah diberikan kepada Mac Food Services (M) Sdn. Bhd.".
Semasa semua tengah kecoh-kecoh tentang isu Mc Donalds ni, saya ada juga google tentang isu ini tetapi masih tidak dapat baca from sumber yang betul-betul sahih. Ini adalah kerana tiada statement yang jelas tentang isu ini dalam Portal Rasmi Halal Malaysia
Pabila timbul isu QBI Packaging Sdn Bhd yang mengeluarkan product bernama QBB Pure Ghee ni, saya terlintas semula untuk membuka Portal Rasmi Halal Malaysia. Anda boleh membaca tentang isu ini di sini.



Dan tentang isu Mc Donalds di sini.

Sekiranya anda semua masih belum tahu apa itu QBB Pure Ghee, anda semua boleh baca di sini. 
Saya sendiri belum pernah membeli produk ini haha. (Nampak sangat la jarang masak haha)
Tapi kalau tak silap saya, produk ini digunakan oleh kebanyakan mapley-mapley di Malaysia, yang saya pernah perasan semasa mereka membuat roti canai dan roti yang sewaktu dengannya. Selain dari itu, saya pon kurang pasti. Gambar dibawah adalah gambar contoh yang saya google :)

Friday, August 20, 2010

I ♥ Maths!

Ok people, lets see how wonderfulllll maths is

.
.
.
.

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321 

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888


And look at this symmetry:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321

oh soooooooooo pandai la!

p/s : terjumpa benda tu time berkawan dgn pakcik google tadi. lepas tekan ctrl+c, pastuh terus tertekan ctrl+w. now dh xtau source dr mana. sigh*